به گزارش راسخون به نقل از خبرگزاری فارس در مدل اخذ عوارض آزادراهی به صورت الکترونیک که چند ماهی است اجرا شده‌ و قرار است تا پایان امسال در همه آزادراه‌های کشور عملیاتی شود، اخذ عوارض آزادراهی کاملاً به صورت الکترونیک‌ انجام می‌شود، پلاک‌ها با دوربین‌های مربوطه خوانده می‌شود و کاربر نیازی به توقف ندارد و به هیچ وجه دریافت نقدی هم وجود ندارد.

‌در این سیستم تشخیص تردد خودرو‌ بر اساس دوربین‌هایی که در نقاط مختلف آزادراه‌ها نصب شده است، انجام می‌شود، ‌ترددها ثبت شده و اطلاعات پلاک به سامانه مرکزی ارسال می‌شود، مشخصات خودروهای ترددکننده با هر سرعتی که باشد، شناسایی می‌شود، بنابراین خودروها می‌توانند با حداکثر سرعت مجاز در آزادراه تردد کنند.

معاون ساخت و توسعه آزادراه‌ها در این‌باره به فارس می‌گوید: سامانه اخذ الکترونیک عوارض آزادراهی به صورت منظم و پی در پی اصلاح شد، نواقص ارتباطات الکترونیکی، نرم‌افزاری و ارتباط بین پرداخت کننده‌های مختلف در سامانه بازبینی و کنترل شد؛ همچنین ‌حدود یک میلیون پلاک ثبت شده در سامانه‌ به روش هوش مصنوعی و بازبینی مستقیم توسط کاربر، بازبینی و ‌بسیاری از خطاها رفع شد، امروز می‌توان مدعی بود خطای سامانه به کمتر از ۴ درصد رسیده است، البته کماکان در حال بررسی و بازبینی سامانه هستیم تا همین میزان خطا را هم کاهش دهیم و دقت مجموعه به ۹۹.۹ درصد افزایش یابد.

بنابراین گزارش فعلاً در سیستم اخذ عوارض الکترونیک آزادراهی، رویه اینگونه است که در صورت عبور خودرو از آزادراه و ثبت شماره پلاک، پیامکی به شماره تلفن مالک خودرو که در زمان شماره‌گذاری در سامانه پلیس ثبت شده است، ارسال می‌شود و کاربر مهلت دارد 48 ساعت پس از عبور از عوارضی،‌ پرداخت رقم عوارضی را به چند روش انجام دهد‌ و پس از 48 ساعت، مالک خودرو در صورت دریافت پیامک و عدم پرداخت، 30 هزار تومان جریمه می‌شود.

اما در روشی که به زودی به پیشنهاد وزیر راه و شهرسازی در این سیستم پیاده می‌شود، کاربر در صورت عدم پرداخت عوارض آزادراهی، مبلغ 30 هزار تومان جریمه نمی‌شود بلکه‌ علاوه بر رقم عوارضی، فقط باید درصدی هم بابت دیرکرد‌ پرداخت کند.

‌سید حسین میرشفیع، معاون ساخت و توسعه آزادراه‌ها، در این‌باره می‌گوید‌: با موافقت وزیر راه و شهرسازی شکل جریمه عدم پرداخت عوارض الکترونیکی آزادراهی تغییر خواهد کرد و به محض ابلاغ، عملیاتی خواهد شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر اگر راننده‌ای بدون پرداخت عوارض ‌الکترونیک و یا غیرالکترونیک از آزادراهی عبور کند‌ 30 هزار تومان جریمه می‌شود و برای جلوگیری از این اتفاق باید پیش از عبور و تا 48 ساعت بعد از آن، عوارض را پرداخت کند.

معاون ساخت و توسعه آزادراه‌ها ادامه داد: در صورت ابلاغ این طرح جدید از سوی وزیر راه و شهرسازی، روش ‌پرداخت جریمه تغییر خواهد کرد و بعد از گذشت 48 ساعت از عدم پرداخت، فقط درصدی به مبلغ اصل عوارض عبور از آزادراه افزوده خواهد شد.

میرشفیع اجرایی شدن این طرح را گامی دیگر در راستای آسایش و رفاه هموطنان دانست و افزود:‌ در همین رابطه کیوسک‌هایی نیز در محل عوارضی‌ها در نظر گرفته شده است که در آن ضمن راهنمایی هموطنان، آنی کارت‌ برای پرداخت عوارض الکترونیک ارائه می‌شود و رانندگان می‌توانند با ثبت شماره خودرو، این کارت‌ها را دریافت و با شارژ کردن آن عوارض خود را پرداخت کنند.

به گزارش فارس سامانه اخذ عوارض آزادراهی به صورت الکترونیک از ۲۸ اسفندماه سال گذشته آغاز شد و هم‌اکنون در چهار آزادراه تهران-ساوه، تهران-قم، کرج-قزوین و قزوین-زنجان در حال پیاده سازی است.

همچنین آزادراه‌هایی که تا پایان تیرماه امسال به سیستم اخذ عوارض الکترونیک تجهیز می‌شوند، شامل آزادراه‌‌های مشهد- باغچه، کنارگذر مشهد، زنجان- تبریز، تبریز- ارومیه، تهران- پردیس، قزوین- رشت، ساوه- سلفچگان، قم- کاشان، کاشان- اصفهان و آزادراه بندرعباس- بندر شهید رجایی است که در مرحله دوم به این سیستم مجهز خواهند شد‌.

چند آزادراه دیگر که به زودی و امسال به بهره برداری می‌رسند نیز‌ به این سامانه تجهیز می‌شوند که از آن جمله می‌توان به آزادراه ادامه همت تا کرج و منطقه یک آزادراه تهران-شمال اشاره کرد همچنین منطقه چهارم آزادراه تهران-شمال هم در مرحله سوم، به سامانه الکترونیک اخذ عوارض تجهیز خواهد شد.

‌به گفته معاون ساخت و توسعه آزادراه‌ها‌ تا پایان سال جاری همه آزادراه‌های کشور به سیستم اخذ‌ الکترونیک عوارض مجهز شوند.

 به گزارش فارس کاربران این رسانه، در بخش «فارس من» مشکلاتی را در حوزه سامانه الکترونیک اخذ عوارض آزادراهی با موضوعاتی نظیر «از عوارضی اتوبان عبور نکردم ولی مبلغی در بدهی‌های بنده ثبت می شود» و «بی توجهی به پرداخت الکترونیکی معابر عوارضی»‌ ثبت کرده‌اند تا پیگیری شود.